Cebularze prawie lubelskie..

Podczas ostatnich wakacji odwiedziliśmy Lublin, gdzie mieliśmy okazję spróbować wspaniałych lubelskich cebularzy..

I tak jakoś oglądając zdjęcia powstał pomysł na to, aby i smakiem wrócić do tamtych chwil na lubelskiej ławeczce 🙂

Składniki (na ok 10 sztuk):

500 g mąki pszennej
250 ml mleka
1 duże jajko
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru
ok 60 g masła, roztopionego i przestudzonego
15 g drożdży suchych

oraz

1 jajko roztrzepane do posmarowania

Nadzienie cebulowe:

2 wielkie cebule, pokrojone w grubą kostkę
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
Nadzienie najlepiej przygotować dzień wcześniej.

Pokrojoną w grubą kostkę cebulę sparz wrzątkiem i odcedź. Jeszcze gorącą wymieszaj z olejem i solą.
Przestudzoną daj do słoiczka i schowaj do lodówki na całą noc.

Przygotowanie cabularzy:

Mąkę wymieszaj z suchymi drożdżami, solą i cukrem.
Dodaj resztę składników (mleko, jajko) i wyrób, pod koniec dodając roztopione masło.
Ciasto wyrabiaj tak długo, aż będzie miękkie i elastyczne. Uformuj z niego kulę, włóż do oprószonej mąką miski, przykryj ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz chwilę wyrób, podziel na 12 równych części (około 70 g każda) i uformuj z ciasta kulki. Następnie wałkiem rozwałkuj na płaskie placuszki o średnicy około 12 cm.
Placki układaj na blaszkach wyłożonych wcześniej papierem do pieczenia.
Na środek placuszków dodaj nadzienie cebulowe.
Przykryj ręczniczkiem kuchennym, odstaw na 45 – 60 minut do ponownego wyrośnięcia (lub dłużej – powinny podwoićobjętość).

Przed samym pieczeniem brzegi posmaruj roztrzepanym jajkiem.

Piecz w temperaturze 180ºC przez 20 – 25 minut.

SMACZNEGO !!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.